Πώς θα επιδιορθώσω μια λάθος τεχνική decoupage/mixed media σε έναν ξύλινο δίσκο

Στο χειροποίητο, δε χωρούν περιορισμοί! Συχνά πειραματιζόμαστε, φτιάχνουμε αντικείμενα χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, χρώματα που μπορεί τελικά το αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο ευχάριστο…

Πώς θα επιδιορθώσουμε σε έναν ξύλινο δίσκο, μια λάθος τεχνική που εφαρμόσαμε;

Πρόσφατα πειραματιζόμουν με ένα ξύλινο δισκάκι, μου άρεσε ιδιαίτερα το σχήμα και το φινίρισμά του. Όμως, ξεκίνησα με μια αποτυχία στο ριζόχαρτο που θα χρησιμοποιούσα, συνέχισα με χρώματα και κρακελέ τεχνική που ούτε και αυτή με ικανοποίησε.. με αποτέλεσμα να προχωρήσω σε στένσιλ με επιγραφή, την οποία τελικά και αφαίρεσα! Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν κενά και σκαψίματα που ειδικά σε έναν δίσκο, δεν πρέπει να υπάρχουν.

Και τώρα τι κάνουμε; Πετάμε στα σκουπίδια ή καίμε αυτό το υπέροχο δισκάκι; Τίποτα από τα δύο! Έκατσα και έστυψα το μυαλό μου, για να βρω λύση να επιδιορθώσω το κακό. Και τελικά, το βρήκα!

Αγόρασα ξυλόστοκο. Από μαγαζί με μπογιές, οικοδομικά υλικά κ.λπ. Μία μικρή σπάτουλα κόλλας ή ξύστρα. Είχα ήδη μία πλαστική σπάτουλα για τα στένσιλ, η οποία με βοήθησε ιδιαίτερα με την επάλειψη του ξυλόστοκου στο δίσκο, επειδή έχει μυτερή μύτη για τις γωνίες!

Άρα λοιπόν συνοπτικά, θα χρειαστούμε:

  1. Ξυλόστοκος ακρυλικός νερού, κατάλληλος για επιδιορθώσεις ελαττωματικών σημείων ξύλινων επιφανειών με πολύ καλή πρόσφυση, εύκολο άπλωμα και γέμισμα χωρίς συρρίκνωση και σκασίματα. Θέλουμε να δίνει λεία και σκληρή επιφάνεια στο αντικείμενό μας. Να μπορεί να βερνικωθεί και να βαφτεί!
  2. Μικρή σπάτουλα μεταλλική που θα βρούμε σε μαγαζιά με υλικά βαψίματος κ.λπ.. ή αλλιώς ξύστρα, με την οποία θα αφαιρέσουμε το ελαττωματικό στρώμα από την ξύλινη επιφάνεια.
  3. Απλή σπάτουλα για τα στενσιλ μας, με την οποία θα απλώσουμε ευκολότερα τον ξυλόστοκο στις γωνίες του αντικειμένου και σε εγκοπές.
  4. Αστάρι/Primer
  5. Γυαλόχαρτο για να τρίψουμε τις επιφάνειές μας, πριν και μετά.

Επιδιόρθωση ξύλινου δίσκου μετά από αποτυχημένη τεχνική

Ξεκινάμε λοιπόν, αφαιρώντας το ελαττωματικό στρώμα μπογιάς, ριζόχαρτου, κοκ

Αν κολλάσαμε ένα ριζόχαρτο ή μία χαρτοπετσέτα που τελικά δεν είχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, είτε γιατί μπορεί να έσκισε, είτε γιατί μπορεί να τσαλακώθηκε, αφαιρούμε άμεσα με τη σπάτουλα ώστε να αφαιρεθεί καλά η κόλλα και το χαρτί από την επιφάνεια όσο είναι ακόμα νωπό. Αν στέγνωσε, πασπαλίζουμε με βρεγμένη χαρτοπετσέτα, αφήνουμε να μουλιάσει καλά (προσοχή με την ποσότητα νερού) και αφαιρούμε τρίβοντας καλά με τη σπάτουλα τη μεταλλική. Λίγο κάθε φορά, δεν βιαζόμαστε.

Καλό είναι να αφήσουμε το αντικείμενο σε εξωτερικό χώρο μια με δυο μέρες, να στεγνώσει πολύ καλά!

Αν έχουμε σχέδιο ανάγλυφο με στένσιλ, απλά τρίβουμε καλά με τη μεταλλική σπάτουλα, μέχρι να αφαιρεθεί εντελώς. Αν έχουμε σχέδιο με κρακελέ, απλά απλώνουμε τον ξυλόστοκο επάνω με τρόπο ώστε να καλύπτονται οι σχισμές καλά, αφού πρώτα τρίψουμε την επιφάνεια με ένα σκληρό γυαλόχαρτο ώστε να γίνει όσο πιο λεία γίνεται.

Με ένα μωρομάντηλο ή ένα ελάχιστα βρεγμένο χαρτί κουζίνας, καθαρίζουμε την επιφάνεια μας από τη σκόνη μετά το τρίψιμο.

Ξεκινάμε να απλώνουμε τον ξυλόστοκο στην επιφάνεια. Προσθέτουμε 2 -3 γενναίες ποσότητες ξυλόστοκο με την πλαστική σπάτουλα για τα στένσιλ, την απλή δηλαδή. Έτσι θα φτιάξουμε λεπτομέρειες στην επιφάνειά μας.

Αφού απλώσουμε τον ξυλόστοκο στην ξύλινη επιφάνειά μας, όσο πιο καλά μπορούμε, αφήνουμε να στεγνώσει πάρα πολύ καλά σε εξωτερικό χώρο.

Όταν στεγνώσει καλά και σκληρύνει, τρίβουμε απαλά με το γυαλόχαρτο. Το γυαλόχαρτο που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό, για να μην μας καταστρέψει την επιφάνεια και χαλάσει την ομοιομορφία.

Εφόσον δεν καλυφθεί καλά μετά το τρίψιμο και σε κάποια σημεία συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα, τότε απλώνουμε ξανά ξυλόστοκο, προσεκτικά σε μικρές δόσεις για μην δημιουργηθούν εξογκώματα. Αυτή τη φορά τον απλώνουμε με τη σπάτουλα τη μεταλλική.

Τρίβουμε ξανά με γυαλόχαρτο και εφόσον χρειαστεί σε ορισμένα σημεία που δεν καλύφθηκαν καλά, μπορούμε με λευκή πάστα διαμόρφωσης λεία και μαλακή, να κάνουμε μερικά μπαλωματάκια… Τρίβουμε ξανά με γυαλόχαρτο ελαφρά, μόλις στεγνώσει καλά η πάστα.

Αφού πλέον είναι έτοιμη και λεία η επιφάνεια, βάφουμε με αστάρι και αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά.

Τρίβουμε ξανά ελαφρά με γυαλόχαρτο. Αν χρειαστεί, περνάμε και ένα δεύτερο χέρι αστάρι.

Διορθώνουμε τυχόν ατέλειες με λευκή λεία πάστα διαμόρφωσης, ξανά.

Τρίβουμε ξανά με γυαλόχαρτο.

Να μην ξεχνάτε ανάμεσα σε κάθε βήμα, να τρίβετε με ένα μαλακό γυαλόχαρτο ώστε να έχετε πάντα λεία και καθαρή επιφάνεια.

Το γυαλόχαρτο που χρησιμοποίησα εγώ, είναι no 800 και το βρήκα σε μαγαζί με οικοδομικά υλικά.

Πριν και Μετά

Τώρα, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ξανά!

Tip: Αν το αντικείμενο που θα δουλέψετε είναι ξύλο φυσικό με νερά και όχι mdf, μια πολύ καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε lasur (θα το βρείτε σε μαγαζιά με είδη χειροτεχνίας, decoupage)! Θα αναδείξει τα νερά του ξύλου, ενώ θα δώσετε την απόχρωση που θέλετε και που ταιριάζει με το θέμα σας! Το έργο σας θα δείξει επιβλητικό και γνήσιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

3
    3
    Το Καλάθι σας