Τι είναι το Μαρτάκι και γιατί το φοράμε;

τι ειναι το μαρτάκι και γιατί το φοράμε;

Μια γλυκιά συνήθεια, από αρκετά παλιά, ένα έθιμο για μικρούς και μεγάλους, είναι να φοράμε μαρτάκι την 1η του Μάρτη! Πιστεύεται ότι έχει ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα.

Σήμερα, τα παιδιά φοράνε μια κόκκινη – λευκή κλωστή στριμμένη στον καρπό του χεριού τους, τον Μάρτη, από την 1η Μαρτίου έως και το τέλος του μήνα. Ο “Μάρτης” και οι δύο κλωστές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του, συμβόλιζαν την αγνότητα και τη χαρά, την αγάπη. Σε κάποιες παραδόσεις μάλιστα, αναφέρεται και μία τρίτη, χρυσή κλωστή, για να συμβολίζεται η αφθονία.

Η παράδοση, θέλει ο “Μάρτης” το βραχιολάκι να προστατεύει τα προσωπάκια των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης και να μην καούν:

Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε δεν ξεβάφει

Η μαυρίλα όμως σήμαινε και ασχήμια, προπάντων για τα κορίτσια που η παράδοση τα ήθελε άσπρα και ροδομάγουλα:

Ο πόχει κόρη ακριβή, το Μάρτη ο ήλιος μη την ιδεί

Το μαρτάκι λοιπόν, το φοράμε 1η του μήνα Μάρτη και την τελευταία ημέρα ή όταν δούμε το πρώτο χελιδόνι, το βγάζουμε και το αφήνουμε σε κλαδιά δέντρων για να το πάρουν τα πουλιά και συγκεκριμένα τα χελιδόνια και να φτιάξουν τις φωλιές τους. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της εαρινής μετανάστευσης πτηνών από την Αφρικανική ήπειρο στην Ελλάδα κυρίως και στα Βαλκάνια κατ’ επέκταση.

Μαρτάκια Βραχιολάκια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0
    0
    Το Καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα