Μία νέα τάση, που ολοένα και περισσότερο εξαπλώνεται, είναι οι χειροποίητες κατασκευές από υγρό γυαλί. Το πιο σύνηθες και αυτό που όλοι θέλουμε να δοκιμάσουμε, είναι να φτιάξουμε τα δικά μας σουβέρ από υγρό γυαλί, διακοσμημένα με αποξηραμένα λουλούδια συνήθως από μία σημαντική στιγμή της ζωής μας, από την ανθοδέσμη του γάμου, της βάφτισης του παιδιού μας κοκ…
Πώς φτιάχνω χειροποίητα σουβέρ από υγρό γυαλί;
Παρακάτω, θα δούμε τη διαδικασία για την κατασκευή των χειροποίητων σουβέρ από υγρό γυαλί και το πώς θα “εγκλωβίσετε” μέσα στο σουβέρ σας αποξηραμένα ανθάκια και φύλλα χρυσού.
Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά, που αφορούν τη χρήση του υγρού γυαλιού αλλά και τη σύσταση/δοσολογία κοκ. Πολλά χρήσιμα στοιχεία για το υγρό γυαλί και πώς θα το χρησιμοποιήσουμε, βρήκα εδώ.
Γενικά υπάρχουν πολλά tips στο διαδίκτυο που εξηγούν πώς θα χρησιμοποιήσετε το υγρό γυαλί για τις κατασκευές σας, απλά να θυμάστε πάντα να διαβάζεστε τις οδηγίες στη συσκευασία του υγρού γυαλιού που έχετε αγοράσει. Επάνω θα βρείτε και τη δοσολογία που θα χρειαστεί να αναμείξετε τα συστατικά Α και Β, Α η ρητίνη και Β ο σκληριντής.
Τι θα χρειαστούμε:
- Υγρό γυαλί, το οποίο προμηθευόμαστε από καταστήματα με είδη χειροτεχνίας, οικοδομικών υλικών κλπ
- Γάντια μίας χρήσης
- Ένα πλαστικό δοχείο ανάμιξης, π.χ. ένα διάφανο πλαστικό ποτήρι ή ένα δοχείο με ειδικό στόμιο ώστε να έχετε ακρίβεια του υγρού κατά τη χύτευσή του.
- Μία σύριγγα ή ένα δοχείο με αναγραφή των ml επάνω για ευκολία στη μέτρηση (ή και τα δύο)
- Ένα τσιμπιδάκι μεταλλικό (σαν αυτό των φρυδιών) για να ακουμπάτε επάνω στο υγρό γυαλί τα ανθάκια σας και τα υπόλοιπα συνοδευτικά, όπως φύλλα χρυσού
- Έναν μεταλλικό ή ξύλινο αναδευτήρα (π.χ. ξυλάκι πλακέ χειροτεχνίας)
- Καρφίτσα για τις φυσαλίδες ή σεσουάρ
- Καλούπια σιλικόνης 10X10 cm (σε ό, τι σχήμα θέλουμε) για τη χύτευση του υγρού γυαλιού
- Αποξηραμένα ανθάκια κοκ
- Φύλλα χρυσού ή ασήμι ή ό, τι άλλο σας αρέσει
Αφού κατανοήσουμε πολύ καλά τις οδηγίες και τις δοσολογίες, αναμιγνύουμε τα δύο υλικά, ανακατεύουμε καλά για 5-7 λεπτά, απαλά και αργά για να μην δημιουργούνται πολλές φυσαλίδες και αφήνουμε το μείγμα να σταθεροποιηθεί για 10-20 λεπτά πριν ξεκινήσουμε τη χύτευση.
Αν υπάρχουν μικρές φυσαλίδες, μπορείτε να φυσήξετε το σημείο ελαφρά με ένα σεσουάρ στον κρύο αέρα και σε πολύ χαμηλή ένταση για να μην αλλοιωθεί το υγρό γυαλί.
Ξεκινάμε τη χύτευση, ρίχνοντας το υγρό μέσα στο καλούπι σιλικόνης, λίγο πριν τη μέση σχεδόν.
Εδώ, να σημειώσω ότι χρησιμοποίησα τη δοσολογία 20 ml υλικό Α και 11 ml υλικό Β, συνολικά δηλαδή 33ml υγρό γυαλί για ένα καλούπι σιλικόνης 10X10 cm για την αρχική φάση.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε επάνω στο υγρό γυαλί τα αποξηραμένα ανθάκια και τα φύλλα χρυσού όπως μας αρέσει και τα πιέζουμε ελαφρά με χτυπηματάκια μέχρι να εγκλωβιστούν κατά κάποιον τρόπο μέσα στο υγρό γυαλί, όσο γίνεται περισσότερο και να μην εξέχουν εντελώς. Παράλληλα προσέχουμε να μην εμφανιστούν φυσαλίδες και αν εμφανιστούν, τις σπάμε με την καρφίτσα ή απλά φυσάμε το σημείο ελαφρά με σεσουάρ στον κρύο αέρα.
Να θυμάστε ότι το επάνω μέρος του καλουπιού, θα είναι η βάση του σουβέρ, οπότε τα τοποθετούμε όλα με όψη προς τα κάτω.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το υγρό γυαλί, για περίπου 8-12 ώρες αλλά όχι εντελώς ή μπορούμε και μετά από 24 ώρες να συνεχίσουμε τη χύτευση, που θα έχει σταθεροποιηθεί πλήρως το υγρό γυαλί και θα έχει ικανοποιητική σκλήρυνση, έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν τα προηγούμενα στοιχεία που έχουμε τοποθετήσει ή να δημιουργηθούν φουσκάλες.
Αναμιγνύουμε και προσθέτουμε άλλη τόση ποσότητα υγρού γυαλιού και έπειτα αφήνουμε 24 ώρες να σφίξει και να είναι έτοιμο για ξεκαλούπωμα με απαλές κινήσεις και πολύ προσεκτικά. Σε 7 ημέρες το υγρό γυαλί θα έχει στεγνώσει με πλήρη σκλήρυνση.
Το ιδανικό για να επιτύχουμε 3D οπτικό αποτέλεσμα στο περιεχόμενο του υγρού γυαλιού, είναι κάθε φορά που θα δουλεύουμε και θα τοποθετούμε κάτι στο υγρό γυαλί, να αφήνουμε να περνούν 8-12 ώρες περίπου από την προηγούμενη επεξεργασία. Επίσης, κάθε φορά που θα τοποθετήσετε κάτι μέσα στο υγρό γυαλί, αφήστε μερικά δευτερόλεπτα να περνούν ώστε να μπορείτε να αφαιρείτε τυχόν φυσαλίδες που θα εμφανίζονται. Καλό είναι να γίνεται η χύτευση σε στάδια. Μη βιαστείτε να προσθέσετε από την αρχή όλα τα είδη, ειδικά όταν έχετε ένα βαθύ καλούπι.
Σας εύχομαι υπέροχες και εκθαμβωτικές δημιουργίες!!!